Montreal 2023 World Boccia Cup – Report (23.4.-1.5.2023) | Česká federace boccii, z.s.

Od 23. 4. do 30. 4. se konal v kanadském Montrealu Světový pohár v boccie. Českou republiku reprezentovali tři sportovci Adam Peška za kat. BC3 s maminkou Ivou, Josef Žabka za kat. BC2 a Radek Procházka za kat. BC4.

Jak turnaj probíhal očima Radka?

Má cesta v turnaji už bohužel skončila v základní skupině. Jak to u mě tak bývá, do Kanady jsem si přivezl zažívací potíže, kašel a teploty, což byl předpoklad, že se mi bude hrát opravdu dobře J. Základní skupinu jsem měl relativně těžkou, dokonce tak, že jí všichni říkali skupina smrti. První zápas jsem hrál proti Stephenovi z GB (bývalý mistr světa), kterého jsem ještě nikdy neporazil. Po druhé směně jsem vyhrával 5:0, to bylo velké překvapení pro všechny. Nakonec jsem tento zápas těsně vyhrál 5:4. Ten den jsem hrál ještě druhý zápas s kamarádem a pro mě s nejlepším hráčem na světě Leungem Wingem z Hong Kongu (V jeden den hrát s dvěma mistry světa, k nezaplacení J) . Tento zápas se veřejně vysílal na hlavním kurtu, říkal jsem si „Bomba, takže se ještě ztrapním před celým národem s mou druholigovou bocciou“.  Naštěstí to tak hrozné nebylo a po třetí směně byl stav nerozhodný 4:4. V poslední směně se tedy hrálo o všechno. Bohužel jsem ten tlak neustál, i když jsem měl mírnou převahu v počtu zbývajících míčů, nedokázal jsem vyřešit relativně lehkou situaci a  prohrál poslední směnu 0:3 a s tím celý zápas 4:7. Druhý den jsem hrál s Američanem s vidinou, že když ho porazím, mohl bych postoupit ze skupiny. V tomto zápase jsem formu neztratil a jasně jsem vyhrál v poměru 9:2. Radost netrvala dlouho, protože na druhém kurtu došlo k překvapení v můj neprospěch. Stephen tam porazil v Tie-breaku Leunga a já věděl, že i s dvěma výhry o bod nepostupuji. 

Z turnaje jsem si ale odnesl pár pozitivních věcí. Na vlastní oči jsem viděl, že Adam s Ivou jsou vážně nejlepším boccistickým párem (Iva je operátor rampy) na světě ve své kategorii. Hrál neskutečně dobře, nezkazil žádný míč a jasně si odvezl zlatou medaili. Byl to pro mě obrovský zážitek je vidět živě.

Poděkovat bych chtěl Martině Kubalíkové za nejlepší servis, který jsme mohli mít. Ona byla vážně skvělá vedoucí výpravy.