III. Open International Maraton in Boccia, Polsko | Česká federace boccii, z.s.

III. Open International Maraton in Boccia, Polsko

 Ve dnech 26. – 28. 4. 2019 se konal III. otevřený mezinárodní Maraton v boccie, paralympijské disciplíně, která získává stále větší popularitu. V hale v polském městě Masłów soutěžilo 120 závodníků z Polska, Dánska, České republiky, Litvy a Ukrajiny. Doprovázelo je kolem 100 asistentů, kteří se starali o co nejlepší pohodlí závodníků.

Z České republiky se účastnili reprezentanti České asociace tělesně handicapovaných sportovců a další sportovci České federace boccii a tělovýchovných jednot. Výprava se skládala z hráčů kategorie BC1 – Simony Blažkové a Romana Sajdaka, kategorie BC2 – Jiřiny Kreibichové, Františka Petráka a Jana Zdráhala, kategorie BC3 – Kamila Vašíčka a Jiřího Svojanovského a kategorie BC4 zastoupená Markem Schmidem. Turnaj se konal zároveň za účasti nejlepších polských hráčů boccii.

Hlavním pořadatelem akce byl Andrzej Janowski a Asociace sportu a rehabilitace „START“ s podporou obce Masłów. Účastníci ocenili jedinečnou atmosféru, která panovala v průběhu soutěže, a mimořádnou pohostinnost, se kterou se každý den setkávali.

Soutěžilo se v jednotlivých kategoriích i open turnaji. V kategorii BC1 byly dvě skupiny, kdy postupovali dva nejlepší hráči do semifinále. Simona i Roman ve svých skupinách zvítězili. Roman se úspěšně dostal až do finále, z kterého si odvezl stříbro a Simona bojovala úspěšně o 3. místo.

V kategorii BC2 měli hráči postup do semifinále těžší, ze čtyř skupin postupovali pouze první. Mezi nimi byl i František a Jiřina, kteří se spolu setkali v rozřazovacím kole. Fanda byl úspěšnější a postoupil tak do finále. Po velmi napínavém boji, který vrcholil tie-breakem, si Fanda odvezl stříbro. Jiřina však také zabojovala a získala krásné 3. místo. Honza byl ve skupině na 2. místě a mohl se tak účastnit ještě doplňujícího open turnaje, kde se společně mezi sebou utkali hráči kategorií BC2, BC3 a BC5.

V jednotlivcích kategorie BC3 se nejlépe vedlo Kamilovi. Ze třech skupin postupovali opět první a další jeden nejlepší hráč do semifinále. Kamil to dotáhl až do finále, kde se umístil po těžkém boji na 2. místě. Jirka byl ve skupině na 2. místě.

Nejlepší výsledek si z turnaje odvezl Marek, který svou kategorii BC4 vyhrál. Zároveň se účastnil i turnaje složeného páru BC1/BC4, kde společně s hráčem z Litvy opět zvítězili.

Ve výsledném součtu umístění, si Česká republika odvezla 2x 1. místo, 3x 2. místo a 2x 3. místo. Tento krásný výsledek je odměnou hráčům za jejich snažení v tréninku a pochvalou trenérům, kteří se jim plně věnují. V celém týmu panovala po celou dobu turnaje příjemná soutěživá nálada, nechyběla ani podpora a fandění hráčům při hře.

Závěrem je nutno poděkovat i České asociaci tělesně handicapovaných sportovců a České federaci boccii za zprostředkování turnaje a podporu sportovců.

Fotografie z akce jsou ke stažení zde: https://photos.app.goo.gl/ram7LLHribHs9XPg7

Kontakty:
E-mail: pavla.vrbova@atlas.cz
Tel. číslo: 777 156 061 – Pavla Vrbová