Národní tréninkové centrum v Havířově se proměnilo v boccistickou halu | Česká federace boccii, z.s.

Mezinárodní klání nesoucí název Mezinárodní 27. havířovský turnaj v boccie hostovalo havířovské Národní tréninkové centrum od pátku 21. do neděle 23. dubna 2023. Turnaj tak odstartoval již 7. ročník tříkolového seriálu mezinárodních turnajů Czech Boccia Tour. Havířovského kola se zúčastnilo téměř 50 parasportovců z Česka, Slovenska, Polska, Německa a Ukrajiny. Soutěžilo se v týmech, párech a jednotlivcích.

Národní tréninkové centrum v Havířově hostí po většinu roku největší pingpongové akce národního a mezinárodního charakteru. Již druhým rokem ve spolupráci s Handicap Sport Club Moravia hostovalo turnaj v boccie. Boccia je paralympijský sport, který se hraje na 5 kontinentech ve více než 80 zemích. Na paralympiádě se hraje od roku 1984, v ČR od roku 1995. ,,Je to skvělý sport pro všechny, koho v důsledku zdravotního hendikep získaného při narození, po nemoci nebo po těžkém úraze, přestaly poslouchat ruce, nohy, nebo obojí. Často je to jediný sport, který se svým hendikepem mohou dělat. Boccia jim přináší možnost realizovat se, sportovat a vítězit, být aktivní, v pohybu a v kolektivu, cestovat a poznávat nové lidi.” doplňuje odlišnosti tohoto sportu ředitelka turnaje Kateřina Šnajdrová.

Ve čtvrtek se jako mávnutím proutku proměnila hala stolního tenisu na boccistickou halu. Od pátku v ní probíhaly soutěže týmů BC1 a BC2, párů BC3 a párů BC4.

V týmech BC1 a BC2 se z 6 soutěžních týmů umístili na 1. místě reprezentační tým České republiky ve složení Barbora Skopalová, Jiřina Kreibichová a Jan Haták, na 2. místě tým ze Slovenska ve složení Štefan Bartek, Peter Minarech a Peter Novota a na 3. místě tým ve složení Ivoš Smolík, Jan Machuta a Jana Pielykh.

V párech BC3, kategorii, kde hráči ke hře potřebují spoluhráče a rampu, se na 1. místě umístil pár ze Slovenska ve složení Borise Klohny a Ľuby Škvarnové, na 2. místě pár Václava Augusty a Aloise Běhounka, 3. místo si odvezl pár Václava Herzingera a Marcely Čermákové.

Poslední páteční vyhlášenou soutěží byla párová soutěž kategorie BC4, ve které se dařilo obzvláště hráčům domácího klubu. 1. místo si odvezl pár ve složení Ondřej Kaas z Plzně a Andrzej Janowski z Polska, na místě 2. se umístil domácí Jiří Marsín s parťákem Marianem Klimčem ze Slovenska a místo 3. ovládl Marek Schmid s Michalem Koutným, oba z klubu HSC Moravia.

Víkendová část byla věnována soutěži jednotlivců v celkem pěti kategoriích. Sobotní zápasy základních skupin rozhodovaly o tom, kdo se v neděli utká v play-off o první příčky.

V kategorii žen BC1 se na 1. místě umístila Anna Vacková, na 2. místě Simona Blažková a na místě 3. ukrajinská hráčka Yana Pielykh. V kategorii mužů BC1 se na 1. místě umístil nováček mezi boccisty Adam Kříž, na 2. místě Štefan Bartek a na 3. místě havířovský rodák a reprezentant Česka Roman Sajdak.

Jednotlivce kategorie BC2 ovládli reprezentanti, 1. místo vybojovala Jiřina Kreibichová a místo 2. Jan Haták, oba reprezentanti České republiky z klubu Jedličkova ústavu Praha. 3. místo získal slovenský reprezentant Peter Minarech.

Neméně napínavé boje sehráli hráči BC3. Hráči v této kategorii nedovedou míč odhodit, proto ke své hře používají rampu a spoluhráče. Na
1. místě se umístil slovenský reprezentant Boris Klohna se spoluhráčem Michalem Kallem, 2. místo vybojovala reprezentantka Česka Marcela Čermáková se spoluhráčkou Zuzanou Čermákovou a 3. místo putovalo na Slovensko reprezentantce Ľubě Škvarnové se spoluhráčkou Julianou Marušákovou.

Kategorie BC4 patřila stejným vítězům ze soutěže párů. Na 1. místě se umístil slovenský hráč Marian Klimčo, 2. místo získal domácí Jiří Marsín a 3. místo si odvezl Ondřej Kaas z TJ Halma Plzeň.

Organizátoři tradičně vyhlásili soutěž o největší sympaťáky turnaje. Mezi pomocníky se největší sympaťandou stala Marcela Šajnarová, mezi hráči Anna Jurošková a největším sympaťákem mezi rozhodčími byl zvolen Dominik Kniezek.

Turnaj se uskutečnil pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondráka, CSc. a primátora města Havířova Ing. Josefa Bělici, MBA. O jeho organizaci se staral spolek Handicap Sport Club Moravia z. s. ve spolupráci s Českou federací boccii z.s. za finanční podpory Národní sportovní agentury, Moravskoslezského kraje a města Havířova.

Handicap Sport Club Moravia se označuje jako komunita nadšených lidí, která od roku 2012 sdružuje zájemce o paralympijský sport boccia – hráče, asistenty, rozhodčí, fanoušky z Moravy a Slezska.